செப்டம்பர் மாத நடப்பு நிகழ்வுகள் (TNPSC Guide)

1. Where was Smart City Expo India-2018 held from 26th to 28th September 2018?

(a) Mumbai, Maharashtra

(b) Jaipur, Rajasthan

(c) New Delhi, Delhi

(d) Lucknow, Uttar Pradesh

ANS: (b) Jaipur, Rajasthan

Hint:

On September 26, 2018, Vice president M. Venkaiah Naidu inaugurated three days long Smart City Expo India-2018 in Jaipur, Rajasthan.

2. Where was the 4-day “Lok Manthan 2018”, a national literary and intellectual conference, inaugurated by Vice President M Venkaiah Naidu?

(a) Ranchi, Jharkhand

(b) Raipur, Chhattisgarh

(c) Ahmadabad, Gujarat

(d) Kochi, Kerala

ANS: (a) Ranchi, Jharkhand

3. The joint border conference between India and Bangladesh held in

(a) Itanagar, Arunachal Pradesh

(b) Aizawl, Mizoram

(c) Kolkata, Bangladesh

(d) Gangtok, Sikkim

ANS: (b) Aizawl, Mizoram

4. Which country has formed an alliance to jointly fight tuberculosis with India?

(a) USA

(b) Canada

(c) Japan

(d) China

ANS: (a) USA

Hint:

* Objective: To achieve a TB-free India by 2025

* ‘USAID-India End TB Alliance’

5. Which country agrees to boost cooperation in maritime security with India?

(a) Qatar

(b) Bahrain

(c) Kuwait

(d) Oman

ANS: (d) Oman

6. Which state going to launch the Universal Pension scheme for senior citizens?

(a) Gujarat

(b) Assam

(c) Delhi

(d) Andhra Pradesh

ANS: (b) Assam

Hint:

* Assam launched the Universal Pension scheme on the eve of 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi

* Under the scheme, the pension will be given to all ration card holders over 60 years of age.

7. Rank of India in economic freedom, according to a study named Economic Freedom in the World conducted by Centre for Civil Society (CCS) and Canada’s Fraser Institute?

(a) 96

(b) 162

(c) 154

(d) 34

ANS: (a) 96

Hint:

Hong Kong and Singapore again topped the index ranking first and second respectively.

8. Name the indigenously developed Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) that was successfully test fired by Indian Air Force (IAF) near Chandipur in Odisha

(a) Vastra

(b) Vajra

(c) Astra

(d) Artha

ANS: (c) Astra

9. Brand Ambassador of “Tribes India”

(a) Manu Bhaker

(b) Hima Das

(c) Mary Kom

(d) Virat Kohli

ANS: (c) Mary Kom

10. United Nation’s Champions of the Earth Award in the Policy Leadership category receiver?

(a) Ram Nath Kovind

(b) Man Mohan Singh

(c) Narendra Modi

(d) Arun Jaitley

ANS: (c) Narendra Modi

Post a Comment

0 Comments