Adsense Left Sidebar

Tamilnadu Gk for Tnpsc Exam - [Part - II]

 11. Which festival is celebrated in north India when Pongal is celebrated in Tamil Nadu?

[A] Holi

[B] Makar Sankranti

[C] Diwali

[D] Baishaki


Correct Answer: B [Makar Sankranti]

Notes:

Makar Sankranti is the festival celebrated in North India when Pongal is celebrated in south India especially in Tamil Nadu. It is the harvesting season of the tropical crops. It is celebrated in January.

12.In which of the famous temple of Tamil Nadu, Shiva is worshipped as “Natraja”?

[A] Madurai

[B] Tanjore

[C] Chidambaram

[D] None of the above


Correct Answer: C [Chidambaram]

Notes:

In Chidambaram temple Lord Shiva is worshipped as Natraja which is dancing form of lord Shiva. It is Tamil Nadu. The temple is said to be in the centre of the world’s magnetic equator.

13.Which City is known as the Rice Bowl of Tamil Nadu ?

[A] Chennai

[B] Tuticorin

[C] Thanjavur

[D] Ennore


Correct Answer: C [Thanjavur]

14.Which Industry flourishes in Coimbatore-Tiruppur belt in Tamil Nadu?

[A] Stone Carvings

[B] Textiles

[C] Leather

[D] Bamboo


Correct Answer: B [Textiles]

15.Which of the following was another name of Pallava King Narasimhavarman-I?

[A] Mamalla

[B] Mahedravarman

[C] Apapar

[D] None of the above


Correct Answer: A [Mamalla]

Notes:

Narasimhavarman-I was one of the most famous Tamil kings of the Pallava dynasty who ruled South India and founded Mahabalipuram.

16.Which among the following is the most important work of Tamil Literature of Sangam Period (sometimes also referred as Bible of the Tamil land)?

[A] Thirukkural

[B] Purananuru

[C] Malaipatukatam

[D] None of the above


Correct Answer: A [Thirukkural]

Notes:

Thiruvalluvar was the author of the book ‘Tirukkural (also known as the Kural). It is a classic Tamil sangam literature consisting of 1330 couplets or Kurals. The book is also called as the fifth Veda or ‘Bible of the Tamil Land’.

17.Among India, Sri Lanka, Singapore, Malaysia, Indonesia & Myanmar , which are the countries which have provided official status to Tamil Language ?

[A] India, Sri Lanka, Singapore, Malaysia, Indonesia

[B] India, Sri Lanka, Singapore, Malaysia

[C] India, Sri Lanka, Singapore

[D] India and Malaysia


Correct Answer: C [India, Sri Lanka, Singapore]

Notes:

India, Sri Lanka, Singapore are the countries that has provided Tamil language official status. Srilanka did not recognise Tamil language nor tamil people before which created internal disturbance in the country.

18.In which year legislative council of Tamilnadu was abolished?

[A] 1983

[B] 1985

[C] 1986

[D] 1987


Correct Answer: C [1986]

19.Which of the following city of Tamil Nadu is known as world’s largest producer and most important trading center of turmeric in Asia?

[A] Athoor

[B] Karaikudi

[C] Thanjavur

[D] Erode


Correct Answer: D [Erode]

Notes:

Erode, also known as yellow City

20.What is the rank of Tamil Nadu among Indian states in terms of area?

[A] fifth

[B] seventh

[C] ninth

[D] eleventh

tamilnadu gk for tnpsc exam


Correct Answer: D [ eleventh ]

Notes:

With 130,058 km2 area, Tamil Nadu is the eleventh-largest state in India by area and the sixth-most populous.

Post a Comment

0 Comments